3 Mart 2014 Pazartesi

Enflasyonda çift hanelere doğru-Yılmaz Parlar

Enflasyonda çift hanelere doğru

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklanan enflasyon rakamlarını ele aldığımızda, Ocak ayında 26 ayın en hızlı tırmanışını yapan TÜFE’de 2014 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,43, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %7,89 yükseliş gerçekleştirildiğini görüyoruz. Son açıklanan TÜFE fiyatlarıyla birlikte 12 aylık TÜFE ortalaması da 7,60’a yükselmiş oldu.

TÜFE rakamlarının alt kalemleri incelendiğinde giyim ve ayakkabı Ocak ayında olduğu gibi en çok ve tek düşen kalem olurken, Şubat ayında ulaştırma kalemi, 2,29 ile en çok artışı göstererek, ÖTV zammının etkileri sürerken endeks içinde yer aldı. Ulaştırmayı, lokanta ve oteller (+%1,42) ile birlikte ev eşyası (1,33) takip ederken, tüketici fiyatlarının kur geçişkenliğinin ve vergi ayarlamaların ardından 2014 başından bu yana bir önceki seneye oranla bozulma gösterdiği görüldü.

Baz etkisi göz önünde bulundurulduğunda ise, aylık bazda yüksek bir değişim görülmedi (+%0,43).
Tüketici Fiyat Endeksi (2003=100), Şubat 2014
(Yıllık Değişim Oranı)


ÜFE rakamlarında ise, yurtiçi ÜFE endeksi Ocak ayında %3,32 artış ile 2008’den bu yana en hızlı yükselişi gerçekleştirirken, Şubat ayında ise bir önceki aya göre %1,38, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,40 artış gösterirken, 12 aylık ortalama ise %6,11 oldu.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe %1,29 artış, imalat sanayi sektöründe %1,86 artış, elektrik ve gaz sektöründe %-2,97 düşüş ve su sektöründe %1,66 artış olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, diğer mamul eşyalar (%3,72), kok ve rafine petrol ürünleri (%3,08), motorlu kara taşıtları (%2,93) alt sektörleri oldu. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (%-2,97) ve tütün ürünleri (%-0,64) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, 2014 yılı Şubat ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise sermaye mallarında gerçekleşti.

Enflasyon rakamlarında yavaş yavaş çift haneye gidiyoruz

ÜFE rakamlarında oluşan artışın, sonraki periyotlarda muhtemel etkisini göstereceği beklenirken, öncelikle yaşanan kuraklık nedeniyle gıda fiyatlarında yaşanacak artışın devamlılığına, yerel seçimler sonrası üstünde durulan enerji zammının, ÜFE ve TÜFE fiyatlarını olumsuz etkileyebileceğine ve kur geçişkenliği ve döviz kurunda yaşanan artış beklentisi ile yaz ortalarına doğru tüketici enflasyonunun da çift haneye ulaşabileceği yönünde olmakta.




Yasal Uyarı:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır.

Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dahil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder