5 Haziran 2014 Perşembe

MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu’ndan,Uyumsoft’a ziyaret-Yılmaz Parlar

MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu’ndan,
Uyumsoft’a ziyaret
 Merkez ofisi YTÜ Teknoparkı’nda olan Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ’yi, geçtiğimiz gün, MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu yönetim kurulu üyeleri ziyaret etti.
Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, YTÜ Teknopark AŞ Genel Müdürü Dr. Mahmut Karaman, MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkanı Bekir Sami Nalbantoğlu, Başkan Yardımcısı Fahrettin Oylum, Başkan Yardımcısı Mehmet İhsan Taşer, Genel Koordinatörü Ali Halit Demirtaş, Yönetim Kurulu Üyeleri Atila Özkök, Nihat Öter, Ali Süreyya Ecevit ve Kuntay Nalbantoğlu katıldı.
YTÜ Teknoparkındaki firmalar, rotayı yurtdışına çevirdi
YTÜ Teknopark’ında 230 firmada 2 binin üzerinde mühendis ve ar-ge insan kaynağının olduğunu ifade eden YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, şunları söyledi:
“YTÜ Teknopark’ında farklı yetkinlikleri olan başarılı firmalarımız var. Bu firmalarımızın güçlerini birleştirerek, uluslararası büyük projeleri alabilmeleri konusunda önlerini açmayı hedefledik. Teknoparkımızın bünyesindeki firmalar ile de yurtdışı ziyaretlerine başladık. Geçtiğimiz günlerde Dubai’ye gittik. Amerika, Almanya gibi diğer ülkelere de ziyaretlerimiz olacak” dedi.
YTÜ’nün beyin göçünü tersine çevirmekte olduğunu kaydeden Prof. Dr. İsmail Yüksek, yurtdışında yaşayan Türk bilim insanlarını YTÜ’ye transfer etmekte olduklarını söyleyerek, önümüzdeki dönemlerde de, Amerika, Almanya, Hindistan, Pakistan gibi dünyanın dört bir yanından farklı uzmanlıkları olan yabancı bilim insanlarını, YTÜ öğrencilerine eğitim vermeleri için YTÜ’ye transfer etmeye başlayacaklarını açıkladı. Kuluçka merkezlerine büyük önem verdiklerini anlatan Rektör Prof. Dr. İsmail Yüksek, şuan YTÜ Teknopark’ında 35 olan kuluçka firması sayısını, önümüzdeki 1 yıl içinde 100’e çıkartmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
 Yerli yazılım sektörü ‘tüketici olmaktan çıkıp net üretici’ olmayı hedefliyor
 Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi noktasında kaldıraç etkisi yaratan yerli yazılım sektörünün ‘tüketici olmaktan çıkıp net üretici’ konumda olması gerektiğini vurgulayan MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkanı Bekir Sami Nalbantoğlu, şunları kaydetti:
“Yerli yazılım firmaları olarak son 25 yılda ciddi bir bilgi birikimi, tecrübe ve kalifiye insan kaynağına sahibiz. Ülkemizin yanı sıra, global pazarlardan aldığımız pazar payının artması noktasında, bilgi teknolojilerinde faaliyet gösteren yerli firmalar olarak, Afrika’da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanına gidiyoruz. 2023 hedeflerine ulaşabilme noktasında, bilgi teknolojileri sektörü olarak GSMH’dan aldığımız %1 payın, gelişmiş piyasalar düzeyi olan %3’e çıkartmamız önemlidir. Diğer bir değişle, şuan yaklaşık 8 milyar dolar olan bilgi teknolojileri pazarının en azından 20 milyar dolara çıkması demektir. Hedefimiz iç pazarda yerli yazılımın pazar payını artırırken; bilgi teknolojileri sektörünün ihracat oranının artırılmasıdır. Devletimizin sektör için sağladığı çok ciddi teşvik ve destek paketleri var, fakat bunların etkinliğini artırabilmek için ek sektörel politikalar geliştirilmesine, teşvik ve desteklerin uygulanabilir bir kurallar zincirine bağlanması gerekmektedir. Talebimiz ek teşvik ve destekler değil, hali hazırdaki teşvik ve destekler korunurken, yerli ürün ve hizmet sağlayan firmaların ön plana çıkarılarak etkinliklerinin artırılmasıdır” diye konuştu.
YTÜ Teknoparkı ziyareti sırasında, işbirliği imkanlarını değerlendirdiklerini de anlatan Bekir Sami Nalbantoğlu, yerli bilgi teknolojileri sektörünün kendi arasında yaratacağı sinerji ile global pazarlarda daha fazla söz sahibi olabileceğini belirtti.
 Teknoparklar ‘strateji üretme merkezleri’ olmalıdır
 Teknoparkların ar-ge ve inovasyonun sürekli konuşulduğu merkezler olduğunu ifade eden Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, şunları söyledi:
“Teknoparklar, ar-ge ve inovasyon konusunda doğal kümelenme merkezleridir. Ülke olarak bilişimde büyümek için; sektör örgütsel bakış açısıyla yeniden dizayn edilmelidir, ya da şirketler kendi içlerinde eko-sistemlerini oluşturmalıdır. 2023 hedeflerine ulaşılması, bu eko-sistemlerin gücüyle oluşacaktır. Yeni ar-ge’lerin, yeni projelerin konuşulduğu ve hızlı etkileşimin olduğu teknoparklar; strateji üretme merkezleri olmalıdır” şeklinde konuştu

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder