6 Nisan 2015 Pazartesi

EGD-TÜRKTOB-TSÜAB-BİSAB-TOHUMDA DOĞRULAR-HABER YILMAZ PARLAR

TOHUMDA DOĞRULAR
Doğru bilinen yanlışlar
EGD Ekonomi Gazeteciler Derneği Ekonomi yazarları, TÜRKTOB, TSÜAB, BİSAB, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü gibi, Bilim adamlarını bünyesinde bulunduran örgütlerin Başkanları ve temsilcileri tarafından tohumla ilgili tüm ayrıntılara kadar bilgilendirildiler.
TÜRKTOB, TSÜAB, BİSAB Kamuya çağrıda bulunuyor. “Yetkili ağızdan doğruları dinleyin”.
 -Yanlış bilgi kirliliği yüzünden Ülke Tarımı zarar görüyor.   
-Hibrit (Melez) doğal tohum Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) ile karıştırılmasın
-Kamuoyunda bu konu ile ilgili ‘hibrit tohumlar kısırdır. Çünkü yabancılar, İsrailliler bize satarken bunun genetiği ile oynadılar. Bu tohumlar kısırdır hatda insanı bile kısır yapar gibi çok yanlış bir algı var
-Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) kanunen Ülkemizde yasak çok ağır cezaları var.
-Biyoyakıt - Biyodizel Sanayi maksadıyla bile GDO Tohum kesinlikle kullanılamaz.
Bilim adamlarını bünyesinde bulunduran,tohumla ilgili tüm örgütlerin oluşturduğu konsey ilgili Bakanlıklar ile ve Dünya Tohum Federasyonlarıyla sıkı koordineli çalışmalarını yürütürken doğru olmayan ve eksik bilgilerle kamuda yanlış algılara sebebiyet veren kimselerden şikayetciler. Yanlış bilgi kirliliği yüzünden Türk Tarımı zarar görmektedir.
EGD Ekonomi Gazeteciler Derneği Ekonomi yazarları, TÜRKTOB, TSÜAB, BİSAB, gibi tohumun yetkili örgütleriyle  3-4 Nisan 2015 tarihli Bursa Hilton Hotel Konferans salonda bir araya gelerek iki gün bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdiler. Tesisleri Laboratuarları Hibritleme örneklerini yerinde gördüler. MAY tesislerini gezdiler. Bilim adamlarından yerinde bilgilendirildiler. 

EGD Ekonomi Gazeteciler Derneği  Başkanı Celal Toprak yaptığı konuşmada özetle Ekonomi Gazeteciler yazarların konuyla ilgili olarak felsefe anlayışın bir parçası sağlıklı üretim, sağlıklı beslenme ve sağlıklı toplum herkesi ilgilendirdiğini, sağlıklı toplumun oluşabilmesi için EGD Ekonomi gazetecileri yazarların payına düşen görevin ulaşabilir yetkili otoriteden gerekli doğruları yanlışları ve eksikleri kamuya duyurmak gibi köprü niteliğinde olduğunu dile getirdi.  

TÜRKTOB ve TSÜAB Yönetim Kurul Başkanı Yıldıray Gençer  Tohumculuk konusunda bilgisi ve yetkisi olmayan kişilerin kamuda yanlış bilgiler verdiğini yanlış olgu ve algılara sebebiyet verdiğini örnek olarak İsrail’den ithal edilen tohumların genetiğiyle oynandığını kısır bıraktığı kromozon sayıları örnekleri bu yanlış iddiları zenginleştiriğini ifade etti.
Aslında bu yanlış bilgiler sadece kamuya yanlış algıyla kalmıyor. İthal edilen tohumun yetkili kontrol mercileri, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Hayvancılık bakanlığı ve Gümrük Bakanlığı gibi Devlet mekanizmasınıda görevini yapamamakla itham ediyor.
TÜRKTOB ve TSÜAB Yönetim Kurul Başkanı Yıldıray Gençer  “Dünya’da Türkiye’de Tohum Ticareti” BİSAB Yönetim Kurul Üyesi Kamil Yılmaz “Ulusal ve Uluslar arası Tohumculuk Mevzuatı”  BİSAB Yönetm Kurul Başkanı Doç. Dr. Yalçın Kaya “Bitki Islahı ve Çeşit Geliştirme” Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünden  Dr. Emin Dönmez “Yerel Çeşitler ve Genetik Kaynaklar” TÜRKTOB Hakem Kurul Üyesi Yrd.Doç. Dr. Necmi Beşer “GDO” hakkında sunum gerçekleştirdiler. Basının tüm sorularını cevapladılar.
May Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı 

Hamdi Çiftçiler-100 kadar Ziraat Mühendisi 300 civarında çalışanı, yıllık 15.000 tonu aşan tohumluk üretim ve işleme kapasitesi ile tarım sektör yatırımcısı oldukları brifinglerini MAY tesislerini yerinde ziyaretle AR-GE çalışmalarını, teknik, laboratuarlarında sürdürdüler.   .
Kamuyu çok ilgilendiren konu yanlış algı “Hibrit tohumun kısır olgusu  Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) ile karıştırıldığı”  
Yetkili olmayan kişilerin toplumun en hassas konularından yola çıkarak yanlış bilgiyle, “hibrit tohumlardan elde edilen ürünlerden yeniden ürün alınamayacağı ve hibrit tohumların kısırlığa yol açabileceği” şeklinde oluşturulan olgu.
Verilen bilgilere ve yerinde yapılan gözlemlere göre hibritteki anne ve babanın belli olduğu, aynı türle  hibrit (melez) ile Islah edilerek yeni daha üstün özelliği olan daha verimli ürün oluşuyor.

Hibrit tohum elde etmenin maksadı kaliteli ve hastalıklara dayanıklı türleri elde etmektedir.
Son derece sağlıklı ve doğal bir ürün olduğu kesinlikle Genetiği Değiştirilmiş Organizma olmadığıdır.
Kısır algısı hibrit her yıl yenilenmesi gerekiyor. Kesinlikle kısırlıkla alakası olmadığı.
Yerinde gözlem esnasında soru üzerine bilim adamın verdiği cevaba göre farklı iki türden geldiği için aynı tohum birinden birinin özelliğini üründe verebilir. Yenilenmesi lazım hibrit kesinlikle kısır değildir.

31.10.2006 yılında 5553 sayılı Tohumculuk kanunu göre  GDO’lu tohumluk üretimi, ticareti yasaktır. Kullanımı Yoktur. 643 tohumculuk firması vardır. 623 yerli firma 16 yabancı firma 4 ortak firma böylelikle % 97 yerli firmadır. 2013 yılı itibarı ile 126 Milyon dolarlık tohum ihracatı gerçekleşmiştir.İhracatın ithalatı karşılama oranı % 65 seviyelerine yükselmiştir. Ülke 2013 yılı itibarı ile 4,5 milyar dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştirmiş. Kaliteli üstün vasıflı tohumun sayesinde mümkün olmuştur. Firmalar TÜRKTOB ve alt birliklerine üye olmaları mecburi cirolarının yüzde 3'ünü birliğe ödemek zorundalar.
Son yılda Dünyada tohumculuk pazarı 45 milyar dolar. 1 milyar dolarlık ticaret hacmi ile ilk 10'da. Türkiye gelmektedir.
75'ten fazla ülkeye 150 milyon dolar tutarında ihracat, 200 milyon dolar da ithalat yapıyoruz. İsrail’den Tohum İthalatımız 13 Milyon Dolar.
Sektörde, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 75'e varmak üzere...
2002'de 145 bin ton sertifikalı tohum üretilirken 2014'te 776 bin ton üretir hale geldik. Bunda bakanlığın verdiği destekler etkili oldu.
 Son söz hedef 1 milyon tonluk sertifikalı tohum üretmek tohum ihracat 500 milyon dolara çıkarmak.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder