27 Temmuz 2013 Cumartesi

Zorlu Enerji’nin Pakistan Rüzgar Santrali üretim ve ticari satışa başladı-Yılmaz Parlar

Zorlu Enerji’nin

Pakistan Rüzgar Santrali

üretim ve ticari satışa başladı

Zorlu Enerji’nin Pakistan’da kurduğu ülkenin ilk rüzgar santrali, Pakistan Ulusal İletim ve Dağıtım Şirketi’ne (NTDC) ticari elektrik satışına başladı. Pakistan Jhimpir’de bulunan rüzgar santrali, 20 yıl boyunca 350 bin hane halkını aydınlatacak. Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, “Pakistan’ın uluslararası yatırımla hayata geçen ilk rüzgar santralinde imzamızın yer almasından gurur duyuyoruz. Enerji sektörü açısından büyüme potansiyeli olan Pakistan’la yürüttüğümüz ilişkilerimizi, önümüzdeki dönemlerde de sürdüreceğiz” dedi.



Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu Enerji Pakistan’ın, 144 milyon dolar yatırım maliyeti ile Pakistan Jhimpir’de kurduğu 56,4 MW gücündeki rüzgar santrali, üretime geçti. Güvenilirlik testleri de başarı ile tamamlanan Santral, Pakistan Ulusal İletim ve Dağıtım Şirketi’ne (NTDC) ticari elektrik satışına başladı.

Pakistan’ın ilk rüzgar santrali, tam kapasite ile üretime geçtiğinde yılda 159 bin MWh (Megawatt saat) elektrik üreterek, ülkenin yenilenebilir enerji kurulu gücünün artışında ve enerjide dışa bağımlılığının azalmasında önemli bir rol oynayacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, “Zorlu Enerji Grubu olarak, yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösterdiğimiz enerji sektöründe yenilenebilir yatırımlara özel bir önem veriyoruz. Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da yenilenebilir enerji yatırımları yapıyoruz. Rüzgar santrali yatırımımızla nüfusu 170 milyonu aşan, Asya’nın gelişmekte olan ülkesi Pakistan’ın enerji üretimine de katkıda bulunuyoruz. Zorlu Enerji olarak bugün, yenilenebilir enerji kaynakları bakımından oldukça zengin olan ülkenin, enerji talebini karşılamak konusunda önemli bir katkı sağlayacağına inandığımız ilk rüzgar santralini kurmuş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.



“Santralin kapasitesini 300 MW’a kadar yükseltme opsiyonuna sahibiz”

Tarihi ve kültürel bağların iki ülke arasındaki ilişkileri her zaman güçlü kıldığını söyleyen Sinan Ak, “Pakistan’ın uluslararası yatırımla hayata geçen ilk rüzgar santralinde bir Türk şirketin imzasının yer alması, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını daha da güçlendiriyor. Santralimizde üretimi etkileyebilecek risklere karşı Pakistan devletinin teminatını almış olmamız da bize duyulan güvenin önemli bir göstergesi. Pakistan Rüzgar Santralimizin kapasitesini 300 MW’a kadar yükseltme opsiyonuna sahibiz. Önümüzdeki dönemde sektörümüz açısından önemli bir büyüme potansiyeline sahip olan Pakistan’da yatırımlarımızı artırmayı değerlendiriyoruz” dedi.

Yaklaşık 350 bin hane halkının elektriği Zorlu Enerji’den

Pakistan Alternatif Enerji Geliştirme Kurulu ile 2006 yılında imzalanan anlaşma kapsamında mevzuat değişikliği ve rüzgar hızındaki olası değişiklikler gibi üretimi etkileyebilecek risklere karşı Pakistan devletinin teminatı alındı. Santralde üretilecek elektrik ile her yıl yaklaşık 350 bin hane halkının aydınlanması sağlanacak.



Ödüllü Rüzgar Santrali

Zorlu Enerji, projenin finansmanı için 2011 yılının son çeyreğinde IFC, Asya Kalkınma Bankası, ECO Ticaret ve Kalkınma Bankası ile Habib Bank Limited ile kredi anlaşması imzaladı. Temin edilen 111,1 milyon dolarlık kredi ile santral çalışmalarına hız veren Zorlu Enerji, Project Finance Magazine tarafından 2011 yılında, “Ortadoğu’nun En İyi Yenilenebilir Enerji Finansmanı Ödülü”ne layık görülmüştü.

Zorlu Enerji Grubu

Zorlu Enerji Grubu; elektrik üretimi ve satışı, doğal gaz ticareti ve dağıtımı, enerji santrallerinin projelendirme aşamasını da kapsayan “anahtar teslim” inşası, enerji santrallerinin uzun süreli bakım-işletim hizmetlerinin sunulması gibi geniş yelpazede katma değeri yüksek hizmet çeşitliliği sunmaktadır. 5 doğal gaz santrali, 7 hidroelektrik santrali, 1 jeotermal santrali, 1 rüzgar santralinden oluşan portföyüyle toplam 756 MW’lık kurulu gücü olan Zorlu Enerji Grubu, sektörünün öncü kurumlarındandır. Grup, Trakya ve Gaziantep bölgelerinde doğal gaz dağıtım faaliyetlerini de yürütmektedir. Elektrik satışı alanında da faaliyetleri bulunan Zorlu Enerji Grubu bünyesindeki Zorlu Elektrik Enerjisi İthalat İhracat ve Toptan Ticaret A.Ş.; Zorlu Enerji, Zorlu Doğal ve Rotor şirketleri aracılığıyla üretilen elektrik enerjisinin satışını sağlamak ve elektrik ticareti faaliyetlerini yürütmektedir. Şirket, serbest tüketici kapsamında yer alan kişi ve kurumlara doğrudan elektrik satışı yapmaktadır. Türkiye dışında Asya ve Orta Doğu’da enerji talebinin hızla arttığı pazarlarda bölgesel güç olmak yolunda faaliyetlerini sürdürmektedir. www.zorluenerji.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Zorlu Enerji Pakistan Ltd.

Zorlu Enerji Grubu’nun %100 sahibi olduğu Zorlu Enerji Pakistan Ltd., 2006 yılında Pakistan'da rüzgar enerji santrali kurmak üzere Pakistan Alternatif Enerji Geliştirme Kurulu (AEDB) ile anlaşma imzaladı. İmzalanan anlaşmaya göre Zorlu Enerji Pakistan Ltd. Haydarabat, Jhimpir bölgesinde yer alan rüzgar enerjisi geliştirme bölgesinde rüzgar enerji santrali kurarak 20 yıl boyunca elektrik üretecek.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder